Studieekonomi

Som vuxenstuderande är det viktigt att säkerställa sin ekonomi under studietiden. Man kan kombinera studier med arbete, och det finns möjligheter att erhålla bidrag och lån från Centrala studiestödsnämnden.

Kostar det att studera?

Studier på kommunal vuxenutbildning är gratis, men du får räkna med att själv betala för böcker och annat undervisningsmaterial.

Kan jag söka studiemedel?

Du kan söka studiemedel för studier på grundskolenivå och gymnasienivå från och med höstterminen det år du fyller 20 år och du måste studera på minst 50 procent av heltid (heltid=400 poäng). Studiemedel består av lån och bidrag, lånen måste du betala tillbaka. Du ansöker om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden - www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur söker jag studiemedel?

Studiemedel ansöker du om på CSN:s hemsida www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ange Tornedalsskolan, Haparanda som skola.

Hur kontaktar jag CSN?

Vill du kontakta CSN kan du ringa 0771-276 000, måndag till fredag 8:00-19:30

Du kan också skicka e-post. Använd e-postformuläret på www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under Kontakta oss.

Vad är ett utbildningskontrakt?

Ett utbildningskontrakt är en överenskommelse mellan dig, Arbetsförmedlingen och din hemkommun om att du ska läsa in gymnasiet på Komvux eller på folkhögskola. Du ska uppfylla vissa kriterier – t.ex. vara inskriven på Arbetsförmedlingen, och vara mellan 20 och 24 år. Med ett utbildningskontrakt kan du erhålla den högre bidragsdelen hos CSN. Läs mer på Arbetsförmedlingens hemsida www.arbetsformedlingen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kan jag studera och fortsätta få försörjningsstöd?

Nej, oftast inte. När man börjar studera räknas man inte längre som arbetssökande, och därmed har man inte längre rätt att få ersättning som sådan. För att få veta vad som gäller för just din situation, så är det viktigt att kontakta handläggare på Socialkontoret och på Arbetsförmedlingen innan studierna påbörjas.