Pia Marttinen

Här har vi kommunens kultursamordnare, ett jobb som Pia Marttinen har haft i snart två års tid. Men skulle hon inte jobba med detta så kunde hon gärna ägna sig åt hästar.

Det är Pia vi ofta träffar i olika kultursammahang, allt från konserter och teater till Haparandas och Tornios gemensamma nyårsfirande på gränsen. Inget konstigt med det eftersom hon redan tidigare, i många år och på olika sätt har varit engagerad i kulturlivet i Haparanda och Tornio.

- En vanlig dag på jobbet börjar med genomgång av e-posten samtidigt som jag äter lite frukt, säger Pia när vi träffas i hennes lilla kontor i Kommunhuset.

Hon ringer eller tar emot telefonsamtal, skriver artistpresentationen till något arrangemang, översätter texten som därefter går vidare till korrekturläsning. Ganska ofta får hon gå iväg till något möte, i Haparanda eller Tornio.

-Idag tog jag emot de sista anmälningarna från elever till morgondagens skolteater. Sedan satt jag i telefonsamtal och pratade om sommarens Border Pride. Det ska bli så kul och spännande med det arrangemanget, säger Pia innan hon svarar i telefonen igen.

-Ett samtal från Kalix. De ville boka biljetter till konserten med Nisse Landgren, kommenterar hon.

Pia går igenom sommarens festivalbudget och passar samtidigt på att fika. Innan hemfärd hinner hon förbereda morgondagens möte med skolombuden.

-Det bästa med mitt jobb är att jag har väldigt varierande arbetsuppgifter och kan till stor del planera och styra mitt arbete. Jag får träffa trevliga personer, allt från skolbarn till skolpersonal, publik, skådespelare, dansare, musiker.

Hon önskar dock att hon skulle bli bättre på att strukturera sitt arbete just för att det är så olika saker hon jobbar med varje dag.

-För ibland blir det riktigt rörigt både i huvudet och på arbetsbordet, säger hon med glimten i ögat.

Vad skulle du jobba med om du inte hade det här jobbet?
-Med hästar. Det har blivit ett stort intresse i vuxen ålder. Jag skulle gärna jobba som hästskötare.