Irmeli Nilsson

Efter jobb inom många olika områden började Irmeli Nilsson vikariera inom vård och omsorg i kommunen. Idag jobbar hon som undersköterska på en vårdavdelning på Klippan.

Irmeli kommer ursprungligen från Torneå men hittade kärleken i Haparanda och flyttade hit 1987. Redan då hade hon hunnit prova på att jobba med bland annat catering, i begravningsbyrå, som vårdbiträde, i butik och som fastighetsskötare.

-Jag började vikariera inom vård och omsorg i Haparanda 2002 och 2013 fick jag en tillsvidare-tjänst, säger Irmeli.

Hon berättar om sitt arbete på Klippan, att det i huvudsak handlar om att ta hand om äldre personer och att arbetet består av så många och varierande delar.

-Vi hjälper de äldre med det mesta, att duscha, plåstra om, följa med på läkarbesök, bädda rent. Vi får också glädjen av att umgås, kramas, hålla handen, sjunga tillsammans eller något så trevligt som att bara se på tv en stund tillsammans.

I yrket finns förstås dagar som kan kännas tunga på olika sätt, speciellt vid vård i livets slutskede. Men det är bland annat då som man som anställd kan känna hur viktigt det är att finnas där för att ge stöd, även till anhöriga. Irmeli säger det är bra att ingå i en bra arbetsgrupp, att kunna dela med sig av saker och ting med sina kollegor, att prata färdigt om det och sedan kunna gå hem.

-Det jag också gillar är att det är roligt att gå till jobbet. Vi är ett härligt gäng och vi skrattar ofta tillsammans. Vi har en bra gemenskap, säger Irmeli.

Om hon fick önska om något att förändra eller förbättra i sitt arbete så är det att fler män skulle behövas inom vård- och omsorgsyrket. De skulle säkert passa där.

Irmeli har som sagt provat på många olika arbetsuppgifter genom åren. Om hon inte hade blivit undersköterska så hade hon velat bli bonde.

-Tyvärr så är jag allergisk mot en del djur så det skulle ju inte gå. Men jag trivs på landet och känner ett behagligt lugn när jag är där.