Kai Slagner

Slumpen avgjorde att Kai Slagner började arbeta som personlig assistent. Efter drygt tio år i jobbet trivs han ännu lika bra.

Efter avslutad gymnasieutbildning och lumpen så började Kai arbeta som personlig assistent. Han har genom åren bytt plats några gånger och säger att varje ny person han arbetar med ger nya utmaningar och nya rutiner vilket sammantaget gör att jobbet blir varierande.

En vanlig arbetsdag finns egentligen inte. Kai arbetar treskift vilket betyder att han finns på sitt jobb antingen förmiddag, kväll eller natt. Dessutom har brukarna olika behov.

-Det beror på vad brukaren behöver för hjälp. Det kan handla om någon som är helt förlamad eller kanske mindre funktionshindrad. Det finns dock alltid anledning till varför personen behöver hjälp, annars skulle han eller hon inte ha personlig assistans, berättar Kai och säger att det ibland kan vara svårt att svara då folk undrar vad han jobbar med.

-Jag ska ju inte lämna ut brukaren på något vis och därför måste jag alltid tänka på vad jag säger eller hur jag uttrycker mig.

Som personlig assistent kan han ensam ha hand om en person, vara ledsagare och följa med någon annan person när denne ska ut och röra på sig eller också kan Kai vara kontaktperson och hjälpa en brukare med olika vardagssysslor, exempelvis att gå ut och handla eller bara ta en fika på stan.

-Det bästa med jobbet är att jag får hjälpa personer som behöver hjälp. Det i sig ger en tillfredställelse och man lär sig att uppskatta att man kan klara sig själv. Man är aldrig så drabbad själv även om man råkar ha en dålig dag, säger Kai.

Som personlig assistent bör du enligt Kai vara social och omtänksam och ha brukaren i fokus.

-Du ska ha tålamod eftersom det kan ibland ta tid att få till fungrande rutiner och att lära känna varandra.

Han har givetvis följt debatten om personlig assistans och blir arg över sådana som fuskar eftersom det drabbar personer som verkligen behöver hjälp och stöd.

-Ibland går dock sparandet överstyr. Jag önskar bland annat att det fanns tillräckligt med personal så att en brukare exempelvis aldrig behöver ställa in något planerat.

Om du inte hade börjat jobba som personlig assistent vad skulle du i så fall jobba med?

-Som personlig assistent. Jag har vuxit in i jobbet och jag känner att jag gör nytta här, säger Kai.