Är du beredd om krisen kommer?

Årets Krisberedskapsvecka arrangeras från den 6 till den 12 maj. Syftet är att öka din medvetenhet om risker och att fler ska veta hur de kan förbereda sig om krisen kommer.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

De viktigaste aktörerna är landets kommuner och vi som jobbar i kommunerna. Vi ska vara förberedda, inte bara hemma utan också på jobbet. Det är viktigt att öva på olika situationer och att känna till vilka planer som gäller exempelvis om strömmen går, vattnet stängs av, älven svämmar över eller det börjar brinna. Lika viktigt är det att prata om detta på arbetsplatsen och ju oftare vi gör det desto bättre är det.

Testa dina kunskaper så har du chansen att vinna en vevradio som också fungerar som ljuslykta och nödladdare. Till tävlingen.

Tala med barnen

I år görs en särskild satsning på målgruppen ungdomar 13–19 år så om du har barn i den åldern kan ni gärna diskutera detta med krisberedskap. Aktiviteten ”Vet du vad som händer vid en verklig kris?” är tänkt att med inspiration från populärkulturen om kriser och katastrofer starta en dialog med unga om verkliga kriser och vår beredskap. Vår säkerhetssamordnare och kollega Per Johansson kommer att träffa elever i årskurs 9 och gymnasiet och prata med dem om riskmedvetenhet.

Vid förra årets kampanj skickades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla hushåll i Sverige. Har du kvar den? Om inte så kan du ladda ner broschyrenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som också finns på olika språk.

Vet du vad som kan vara bra att ha hemma om en samhällsstörning inträffar? Om inte så kan du ladda ner pdf-filen eller hämta en i kommunhusets reception.

Många bra filmer

Det finns många bra och informativa filmer, bara 2-3 minuter långa som ger tips om hur du kan förbereda dig bland annat om det blir strömavbrott. Titta gärna på filmernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmen ”Nedsläckt land” som visades i sex avsnitt på TV kan du fortfarande se på SVT Play. Tio deltagare får prova på att klara sig i ett samhälle helt utan el. Skulle du klara det? Vad krävs för att klara sig om krisen är ett faktum? Här hittar du de sex avsnittenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) är initiativtagare till den landsomfattande veckan som genomförs för tredje året i rad.

Foto: Thomas Henrikson, MSB