Arvet efter Aune Eira ger guldkant

Drygt 750.000 kronor finns nu för att användas till de boende i Solbacken, Södergården och Lundens trygghetsboende. På onsdag var det fest.

Aune Eira föddes i finländska Lappland 1930 och flyttade till Haparanda 1985. Hon avled 2016 och enligt hennes testamente skulle de boende i Solbacken, Södergården och Lundens trygghetsboende ta del av arvet efter henne. Hon ville att pengarna, drygt 750.000 kronor skulle användas till bland annat resor, rekreation och trevliga aktiviteter.

På onsdag var det något av en premiär. Då inbjöds alla boende, drygt 80 personer till Lundens samlingssal där det var fint dukat med vita dukar, servetter och bommor på borden. Menyn bestod av krämig laxsoppa med hembakt bröd, vit chokladmousse med hjortron och som slutkläm kaffe med hembakt toscakaka. Allt tillagat och serverat av Seskarö Värdshus.

Föreståndaren för äldreboendena, Elisabeth Horney hälsade alla välkomna till den gemensamma lunchen.
- Vi kan tacka Aune Eira för hennes gåva som nu ger oss gudkant på tillvaron. Låt maten väl smaka, sa Horney.

För en del av arvet har man också köpt in fyra musikdockor. Det handlar om pedagogiska dockor som kan laddas med passande musik som kan bidra till lugn och trygghetskänsla för någon orolig boende. Två av dockorna har sjukhemmet Klippan fått.

-Vi har också beställt fyra digitala skärmar som ska monteras i våra alllmänna utrymmen. Via dessa kan vi visa miljöer och händelser från olika platser eller delar av världen som kan vara intressant för våra boenden att följa, säger Horney.

Utöver detta har man också bokat musikparet Esa Rautiainen och Elina Söderström som kommer vissa lördagar och musicerar.

Av laxsoppan lät sig alla väl smaka, bland andra berömde Lasse Lindfors anrättningen och lät sig blir serverad ännu en tallrik av soppan.

-Det här var mycket bra, sa han.