Hipp, hipp, hurra Gränsskolan!

Med massor av musik, dans och sång firades Gränsskolans 50-år på fredagen och den uppfräschade C-korridoren på skolan invigdes.

Det går inte att missa, det enorma monstret som skolans elever varit med om att bygga och som presneterades samtidigt som man firade att Gränsskolan fyller 50 år.

Det kändes som att alla var där när första omgågen av invigningen startade, men faktum är att alla, varken elever, personal, gäster med flera knappast skulle ha rymts om alla hade kommit på en gång. Därför genomfördes festligheterna i tre omgångar.

-Jag är tiktigt stolt över vad eleverna tillsammas med sina ledare har åstadkommit, sa rektor Tujija Larsson när de sista tonerna ur programmets dans-show ebbade ut.

Härligt program
Det var full fart redan från början av det cirka 15 minuter långa programmet. Monstret som är väldigt robotlikt och byggt av returmaterial fick en mäktig presentation med läcker färgsättning och häftig musik. Kulturskolans musiker och sångare höjde stämningen ytterligare med med sina inslag och allt avrundades med dans av elever. Ett härlig program som rev ner många applåder.

Gränsskolan blev kommunens nya högstadieskola augusti 1967 men invigningdes officiellt i 25 januari 1968, kan läraren Gudrun Karlsson berätta. Den nya läroplanen sa att man skulle ha en åttaårig sammanhållen skola. I årskurs 9 fick eleven välja inriktning.

-Skolan behövde bli bli större så 1982-1983 byggdes den delen som vi kallar C-korridoren. alltså den delen som nu har fått en renovering, berättar Gudrun.

Även gamla foton
Låg- och mellanstadiet flyttade 1995 från Edenskolan till Gränsskolan och det byggdes en ny flygel, det som idag kallas E-huset. Där inryms förskolan och lågstadiet.

Genom åren en hel del hus från skolområdet försvunnit. Där nedre parkeringsplatsen finns idag, vid Västra Esplanaden låg ett hus med hemkunskapsundervisningen på övervåningen och teknikundervisningen på nedervåningen. På nuvarande fotbollsplanen fanns ett hus med hemkunskap och slöjd. Nu har även Staren försvunnit, där undervisningen i naturorienterande ämnen skedde. Staren byggdes redan 1962 och var då en del av Tornedalsskolan, men blev sen en del av högstadiet.

Ett hipp, hipp hurra kan vi utbringa till Gränsskolan med elever och personal! Har du vägarna förbi kan du passa på att titta in i C-korridoren där det också finns fantasifulla väggmålningar, roligt uppfräschade möbler och en fotoutställning med bilder från hur skolan förut såg ut.