Praktik ger mersmak

En utbildning inom vård- och omsorg kan leda till både jobb och vidare studier. Men det är möjligheten att hjälpa människor som är elevernas största anledning till varför de valde sin utbildning.

- Det bästa är att få jobba med människor och ta mycket ansvar, berättar Isabelle.

Isabelle går sista året på Vård- och omsorgscollege på Tornedalsskolan. Idag har hon och klasskamraterna Anita, Eveliina och Oliva fått möjligheter att praktisera på avdelningen Ängsgården på Klippan.

Foto: Anita, Isabelle och Eveliina med läraren Krister Borg.

- Det är jättebra med praktik. Det ger oss möjlighet att kunna knyta kontakter på arbetsplatsen och samtidigt skapa oss en bild av arbetslivet, säger Eveliina.

- Det är mycket lättare att lära sig ute på praktik, där får man både fakta, handledning och man får dessutom utföra arbetet själv, säger Isabelle.

Enligt läraren Krister Borg har alla elever i tvåan och trean har gjort praktik ett flertal gånger under sin utbildning. Han berättar att det är en kontinuerlig insats inom ramen för Vård- och omsorgscollege.

- Målet är att ge eleverna rätt verktyg för det framtida arbetslivet. Där är praktiken ett mycket viktigt inslag, säger läraren Krister Borg.

Foto: Signe och Olivia pratar om vad som står i dagens tidning.

Foto: Monika har jobbat inom vård- och omsorg under många år. Hon vill förmedla kunskap, omtänksamhet och entusiasm till ungdomarna.

Mer om Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare som arbetar för att öka intresset för utbildningar och yrken inom vård och omsorg. Eleverna får en modern och attraktiv utbildning och den kompetens de behöver för att få jobb.

Certifieringen till VO-College är en kvalitetsstämpel. Haparanda är certifierad sedan den 4 oktober 2016.