Glada stipendiater prisades

Haparanda stad delar varje år ut stipendier för att stödja och uppmuntra verksamhet inom kultur-, idrotts- och ungdomsverksamhet.

Under onsdagens nationaldagsfirande i Haparanda kyrka delade Haparanda stad enligt tradition ut årets stipendier. Inför fullsatta bänkar hyllade barn- och ungdomsnämndens ordförande Bengt Westman 2018 års vinnare.

- Vilka insatser. Jag är stolt och imponerad, sade han bland annat.

Kulturstipendier

Bertil Rönnqvist
Musik och allsång är en källa till glädje och gemenskap. Det har Bertil Rönnqvist tagit fasta på. Genom musiken har han under många år förgyllt tillvaron för gammal som ung. Tack vare ett brinnande engagemang har Bertil bidragit till att skapa ett trivsammare Haparanda.

Svante Spolander
Svante Spolander är en turistentreprenör och bastuentusiast av rang. Han har inte bara utvecklat anläggningen vid Kukkolaforsen, utan är en engagerad nyckelperson i den Svenska Bastuakademien. Genom sitt arbete har Svante Spolander bidragit till stärka den tornedalska kulturtraditionen.

Lars och Agneta Suo
Tillsammans med hustrun Agneta ritar den förre lantmätaren Lars Suo en ny karta över världen - en karta där medmänsklighet och omsorg om varandra råder. Det är i den andan som de idogt arbetar för att skapa ett varmt mottagande för människor som kommer till Haparanda för att söka skydd. Lars och Agneta är sanna medmänniskor.

Sara Frykman
Sara Frykman är initiativtagaren och manusförfattare till teaterevenemanget Världens Nålsöga. Hon har på ett underhållande sätt levandegjort vad som ägt rum på orten under krigsåren 1914–1918 och fört Haparandas dramatiska förflutna till en bredare publik. Genom sitt engagemang i Haparandas lokalhistoria gör Sara en ovärderlig insats för folkbildningsarbetet.

Meritstipendier

Emma-Helena Gustafsson
Emma-Helena Gustafsson är en glad, positiv, ödmjuk, intresserad och hjälpsm lagkamrat. Emma-Helena är innebandyspelaren med stort mod, som tar ansvar genom att peppa, stötta och ge laget energi i alla lägen. En bästa kompis och en förebild för idrottande ungdomar i Haparanda.

Felix Gustavsson
Felix Gustavsson är en ung kille som verkligen tog möjligheten att ge fotbollen en chans. Trots sin ungdom spelar Felix som en erfaren försvarsklippa och har redan hunnit med några säsonger i den finska ligan. Med en ödmjuk och positiv inställning i kombination med en vilja av stål har Felix visat att det går att lyckas som fotbollsspelare även från våra breddgrader. Felix är en riktig ambassadör för Haparanda och ett föredöme för alla ungdomar i Haparanda.

Ledarstipendier

Ilya Syosev
Ilya Syosev är förutom en ledare även en lojal, hårt arbetande lagspelare som alltid gör sitt bästa. God och glad kamrat och ledare som sprider trygghet på och utanför isen. En person som utan undantag sätter laget före jaget och den som starkast lever upp till mottot: en för alla, alla för en. Ilya är en eldsjäl i att utbilda, uppmuntra och stötta unga bandyspelare till att ta det svåra steget från ungdomslag till representationslaget.

Samuli Hirmu
Samuli Hirmu är en drivande kraft i Haparanda Ju-Jutsu klubb där han med sin entusiasm och glöd skapat en bra miljö för barn och ungdomar. Som idrottsledare är Samuli den som näst efter familjen och skolan har den största möjligheten att påverka barn och ungdomar och härigenom bidra till en positiv samhällsutveckling. Som ledare lyssnar Samuli på ungdomars behov och han ser, uppmuntrar och försöker stötta alla. För Samuli står alltid ungdomarna i centrum både sportsligt och utanför idrotten. Samuli är en bra förebild med ett stort hjärta.

Minoritetsspråksdelegationens stipendie

Minoritetsspråksdelegationen i Haparanda delade ut sitt stipendium till Marja Snabb-Lehminiemi.