Mia Greens bilder ställs ut i Stockholm

Ett världskrig. Ett neutralt land. En gränsstad. Ovärderliga mänskliga insatser och en stark vilja att göra det möjligt. Postmuseums utställning Transit har allt.

- Mia Green dokumenterade första världskrigets skeenden i stort och smått. Hon fotograferade flyktingar, militärer, krigsinvalider och Röda korsets verksamhet. Det är väldigt hedrande att Postmuseum vill lyfta fram hennes arbete i utställningen Transit, säger Haparanda stads kulturchef Jytte Rüdiger.

Transit är en utställning om samarbetet i ett världskrig där kommunikationen är ovärderlig. Insatser från det svenska postverkets personal bidrog till att människor över hela världen kunde hålla kontakten. Det är också en berättelse om orten Haparanda som plötsligt befinner sig i händelsernas centrum. Staden låg på gränsen till Torneå som tillhör det krigförande Ryssland. Under en tid kom all trafik av post, gods och människor mellan kontinenten och Ryssland att passera Haparanda.

- Mia var en unik kvinna. Det sägs att hon fotograferade på dagarna och framkallade på nätterna. Jag är jätteglad att fler personer nu har möjlighet att ta del av hennes arbete, avslutar Rüdiger.

Transit invigdes av landsbygdsminister Sven- Erik Bucht

Mer om utställningen

Utställningen öppnar den 24 november och pågår till och med januari 2019. Läs mer på Postmuseums hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besökaren får följa tre personer. Det är fotografen Mia Green, postexpeditörerna Sixten Törnebladh och Konrad Johnsson.

Mia Green är 44 år och etablerad fotograf i Haparanda med omnejd vid krigsutbrottet. Hon följer engagerat händelseutvecklingen med sin kamera och dokumenterar krigets konsekvenser för Haparanda och hela världen.

Sixten Törnebladh, 31 år från Stockholm och Konrad Johnsson, 29 år från Härnösand är två postexpeditörer som handplockas av postverkets ledning för att bege sig till paketexpeditionen, högt uppe i norr. Båda är flitiga rapportörer i svenska tidningar och beskriver sina äventyr ingående.

Mer om Mia Green

Maria Amalia "Mia" Green var född Lundmark 1870 i Stockholm, men flyttade via Skellefteå till Haparanda 1894. Hon öppnade fotoateljé i Haparanda och senare filialer i Kemi och på Seskarö. Hon kom under åren att skapa Haparandas mest värdefulla bildsamling.