Spara miljön - håll koll på lufttrycket

Har du koll på lufttrycket i dina bildäck? Att köra runt med för lite luft i däcken påverkar både miljön och din plånbok negativt.

- Många bilar rullar med för lågt däcktryck. Både ekonomi, miljö och säkerhet blir bättre med rätt tryck i däcken, berättar, berättar Linnéa Carlsson, bygg- och miljöchef vid Haparanda stad.

I en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent. Ett ännu lägre lufttryck, på bara 70 procent, kan halvera däckens livslängd och dessutom försämra köregenskaperna vid exempelvis en plötslig undanmanöver.

- Att kunna spara 3 procent av bränsleförbrukningen låter kanske inte som så mycket, men då bör man komma ihåg att det rullar miljontals bilar på våra vägar. Det ligger mycket sanning i uttrycket ”många bäckar små”, säger Linnéa

Det finns möjlighet att både kontrollera däcktryck och justera det på de flesta mackar, det är enkelt och snabbt gjort. Rekommendationen är att kontrollera däcktrycket en gång i månaden. Däcktryck avser kalla däck, så se till att göra det när däcken är ganska kalla. Det innebär när bilen rullat kortare än tre kilometer.

- Vilket lufttryck bilen ska ha framgår bland annat i instruktionsboken. I nyare bilar finns en automatisk däckkontroll som larmar när det är dags att fylla däcket. Glöm inte bort att kolla bilens reservdäck också, tillägger hon.

Det finns flera enkla knep att minska utgifterna relaterade till din bil. Ta av takboxen när du inte behöver den, motorbromsa istället för att koppla ur, kör inte på tomgång, håll jämnt gaspådrag i motlut. Och framför allt, håll hastighetsbegränsningarna. Detta tycker Linnéa är enkla saker att tänka på.

Happening den 21 september

Den 21 september mellan klockan 15.00 – 17.00 kommer Haparandas och Övertorneås energi- och klimatrådgivare att finnas utanför Shell i Haparanda. Syftet är att hjälpa bilister att kolla däcktrycket och få de som har för lågt tryck att fylla på med mer luft.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.