Livsmedel

Mat ska vara god, näringsrik och av hög kvalitet. För att vara det måste den hanteras på rätt sätt. Samhällsbyggnadskontorets kontroll gör att du som konsument får bra och säkra livsmedel.

Vi vill må bra av den mat vi äter. Det förutsätter att vi som konsumenter ska känna oss säkra på att de livsmedel vi köper i affären håller utlovad kvalitet. Detsamma gäller maten vi köper på restaurang. Vi måste också se till att den mat vi äter hemma hanteras och tillagas på rätt sätt. Annars riskerar vi att bli matförgiftade.

Livsmedelskontroll

Samhällsbyggnadskontoret kontrollerar regelbundet hur livsmedelsverksamheter uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.

De flesta kontrollbesök är oanmälda. Vid en inspektion så kontrolleras tilll exempel hur maten förvaras och hanteras. Vi kontrollerar även att lokalen, utrustningen och inredningen är i bra skick och att det är rent och snyggt. Ibland tas även prover på de livsmedel som verksamheten hanterar eller säljer.

Företagare med livsmedelsverksamhet, se sidan:
Livsmedelsverksamhet

Anmäl misstänkt matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad av mat du köpt och ätit anmäl det till oss som arbetar med livsmedelskontroll. Ju tidigare du hör av dig till oss då du misstänker att du blivit matförgiftad desto snabbare kan vi undersöka om vad som kan ha hänt och försöka förhindra att andra blir sjuka.

Du når oss via kommunens växel: 0922-260 00

Enkla tips för säker mat hemma

Av alla matförgiftningar som drabbar oss i Sverige orsakas ungefär hälften av maten vi hanterar i hemmet. Bakterier syns inte och märks oftast inte på något annat sätt, vilket gör det svårt att veta om maten är säker att äta. För att minimera risken för att bli sjuk och hålla nere mängden mat som du måste slänga finns det några enkla saker att tänka på.

Tvätta händerna

Rena händer är bland det viktigaste när det gäller livsmedelshygien. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika livsmedel. Alltid också efter att du varit på toaletten, bytt blöjor eller lekt med hunden.

Diska skärbrädor och knivar

Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Diska skärbrädor och redskap mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. Skärbrädan bör köras i diskmaskinen efter att grövre föroreningar först sköljts bort. En repig skärbräda är svår att få ren och bör bytas när den blivit sliten.

Använd hushållspapper istället för disktrasa

Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa är det viktigt att byta ofta eller koka den med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.

Laga aldrig mat till andra om du är sjuk

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Var varsam med råa livsmedel

Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier, men eftersom sallad normalt inte värms innan den äts så är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur under övriga produkter i kylen så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och så att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Använd helst en skärbräda för rått kött och en annan för sallad och annan mat som är färdig att ätas. Rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. Lägg aldrig upp färdig mat på tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rått kött eller liknande.

Förvara livsmedlen i rätt temperatur

En av de vanligaste orsakerna till matförgiftning är att bakterier i maten förökat sig på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i cirka 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst..

Kyl- och frysförvaring

En bra temperatur i kylskåpet är cirka + 4 °C. En del livsmedel klarar sig bra under + 8 °C medan andra helst bör förvaras under + 2 °C. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kylskåpet någon gång då och då.

Håll kylvaror kalla på väg hem från affären med till exempel en kylväska. Ställ tillbaka kylvaror i kylen så snabbt som möjligt efter att de varit framme på matbordet. Tina fryst mat i kylskåpet så blir maten säker plus att du sparar lite energi.

Om du vill spara tillagad mat ska den kylas ner så snabbt som möjligt. Ett bra sätt är att lägga maten i låga vida behållare i diskhon fylld med kallt vatten en stund innan den saätlls in i kylen. Om du får mycket mat över så dela upp resterna i mindre behållare så kyls de snabbare. Undvik att ställa in varm mat direkt i kylskåpet eftersom andra varor runt omkring kan bli för varma.

Varm mat

Att tillaga eller hetta upp maten är ett sätt att döda bakterier. Maten är ordentligt tillagad när den varit uppvärmd i tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid för att ta död på de bakterier som orsakar matförgiftning.

Använd gärna en termometer för att kontrollera kärntemperaturen i kött och kyckling som tillagas. Koka upp soppor och såser ordentligt om du återuppvärmer dem.

Tillagning i mikrovågsugn kan ibland medföra att livsmedlen värms upp ojämnt. För att vara säker på att det inte är kallt i mitten av den mat som värms är det bra att röra om i maten och använda mikrovågsugn med roterande tallrik och täckkåpa.