SMHI utfärdar klass 2-varning för snöfall och storm

Hårda vindar och snö väntas under torsdagsdygnet och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för kustlandet.

Under torsdagen kommer ett kraftigt snöfall i kombination med en frisk vind att ge upphov till snödrev och drivbildning. Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Väderutveckling kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner, bland annat elavbrott.

– Problemet är att den kraftiga vinden i kombination med snöfallet kan ge drivbildning, så om man kan är det ingen dum idé att hålla sig inomhus, säger Andreas Pääjärvi, Haparanda stads säkerhetssamordnare.

Håll dig uppdaterad

Förbered dig

För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att utgå från behovet av vatten, värme, mat och kommunikation. En "krislåda" kan till exempel innehålla:

 • Mediciner och förbandslåda
 • Tvättlappar
 • Filtar och sovsäckar
 • Varma kläder
 • Torrvaror och konserver
 • Vattendunkar
 • Friluftskök
 • Batteriradio och ficklampor
 • Stearin- och värmeljus
 • Tändstickor och tändare
 • Brandsläckare
 • Viktiga telefonnummer
 • Kontanter

Tips vid elavbrott

Att vistas i en bostad utan ljus, värme och vatten innebär en stor påfrestning. Men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Var kreativ!

Ta vara på värmen

Kyla påverkar vår förmåga att tänka och fungera. Därför gäller det att försöka hålla värmen. Kakelugn eller öppen spis är till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Det som först blir kallt är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Ifall elavbrottet varar länge, kan du täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Bygg en koja

Är ni flera som fryser kan ni sitta tillsammans i ett enda rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement. Ni kan också bygga en koja att sova i. med hjälp av ett matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser.

Laga och förvara mat

Det är inte mycket av utrusningen i ett modernt kök som klarar ett strömavbrott. Använd sprit- eller campingkök istället. Köken drivs antingen med T-sprit Röd eller med gas. Livsmedel som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning är också bra att ha tillgång till.

Hygienen är viktig när du har med mat att göra. Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om maten kokas eller steks. Om elen försvinner håller en frys tillräcklig kyla i ett par dygn, förutsatt att du inte öppnar dörren. Kylskåpet bör inte vara varmare än +5 grader.

Vatten

Vid ett elavbrott försvinner oftast vattnet. Bor du i villa med egen brunn slutar vattnet att rinna ur kranen nästan direkt eftersom pumpen drivs av el. Stora vattenverk drivs också av el. Ett bra sätt att förbereda sig är att alltid ha vatten upptappat i dunkar eller PET-flaskor, eller att ordna det direkt när strömmen försvinner. Vid långa elavbrott kan kommunen köra ut tankbilar med vatten, eller ordna provisoriska tappställen där du själv får hämta vatten i egna dunkar. Efter ett längre avbrott i vattenförsörjningen ska du låta vattnet rinna ett tag innan du använder det.

Belysning

Ficklampor med extra batterier är bra. Lägg alltid lamporna på samma ställe så att du hittar dem snabbt i mörker. Stearinljus ger både värme och ljus men en fotogenlykta är en effektivare ljuskälla. En gasollampa kan ha samma lyskraft som en vanlig glödlampa.

Toaletter

Att gå på toaletten utan vatten är en utmaning för de flesta av oss. Tänk gärna igenom ett sådant scenario redan i dag för att vara förberedd. En kraftig plastpåse i toalettstolen kan användas som ”torrdass”. Knyt igen påsen efter toalettbesöket. Du kan också bygga en toalett med till exempel en hink och kattsand.

Sopor

Försök att hålla soporna i skyddat förvar, gärna i speciella utrymmen. Överfyll inte soprum och säckar. Sopor drar till sig djur som kan sprida sjukdomar. Kommunen kommer att berätta ifall det sker förändringar i sophanteringsrutinerna till följd av vattenavbrottet.

Säkerhet

Så fort som vardagen inte fungerar som vanligt, faller man ur sina vanor som har med säkerhet att göra. Här är några säkerhetstips vid elavbrott:

 • Öppna fönstren och vädra ibland. Eldar man, går det åt mycket syre
 • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus
 • Placera levande ljus långt bort från brännbara material, som gardiner
 • Värmeljus ska stå glest, i en ljusstake som inte är brännbar
 • Campingkök ska aldrig placeras under köksfläkten.
 • Misstänker du att en ispropp skapats i dina rör ska du absolut inte försöka tina den med öppen låga, det är mycket brandfarligt.

Undvik frysta vattenledningar

Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar fryser. Det kan bli stora vattenskador på grund av kyla. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade. Stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag.

Källa: www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats